‘Spookschool’ wordt woning in Nieuwe Wetering

‘Spookschool’ wordt woning in Nieuwe Wetering

NIEUWE WETERING – Wonen in wat voorheen een klaslokaal was. Bart Mientjes en Jory Zoetendaal weten sinds kort hoe dat is. De 22-jarige vrienden verblijven inmiddels iets meer dan een maand antikraak in het voormalig schoolgebouw De Meerpaal in Nieuwe Wetering. Royaal en voor een habbekrats. ,,Dit bevalt meer dan prima’’, zeggen ze.

Persbericht Foto
foto: Hielco Kuipers

In november trok Bart Mientjes in zijn niet-alledaagse woning. Via een vriendin kwam hij de leegstaande school op het spoor. ,,Zij zou hier eerst komen wonen, maar daar zag ze op het laatste moment van af.’’
Voor de Badhoevedorper, die vanaf zijn veertiende in Oude Wetering woonde, was het een buitenkans. Binnen een week was hij verhuisd. ,,Ik hoefde er niet lang over na te denken. Het is lekker goedkoop, simpel en heel dicht bij huis.’’
Niet veel later volgde oer-Oude Weteringer Jory Zoetendaal zijn voorbeeld. De twee kameraden kennen elkaar van de middelbare school en zitten in dezelfde vriendengroep. Ook hij twijfelde niet lang toen hij de kans kreeg. ,,De woonruimte is groot en je blijft in een bekende omgeving. En mocht ik er onverhoopt uit moeten, kan ik altijd thuis terecht.’’

Nadeel
Daarmee is het grootste nadeel genoemd. Antikraak wonen betekent dat ze elk moment verplicht kunnen worden binnen 28 dagen hun ‘huis’ te verlaten. Maar ze vrezen niet dat dat op korte termijn gaat gebeuren, aangezien andere woningbouwprojecten prioriteit hebben.
,,De gemeente wil een leefbare omgeving. Er werd geklaagd over overlast van hangjongeren’’, weet Zoetendaal, wijzend op de deurruiten die zijn ingegooid. Niet verwonderlijk, want het pand was – letterlijk – helemaal leeg. ,,Het is hier ’s avonds één donker gat. Daarom hebben we maar een lamp opgehangen.’’
Mientjes bracht anderhalve week alleen door in het ‘spookhuis’. Nee, erg gezellig was dat niet. Maar nu ze allebei hun riante kamers hebben ingericht, zijn ze ‘gewone’ buurtbewoners geworden. ,,Mensen kijken af en toe naar binnen. Dan doen we een raampje open en nodigen we ze uit voor een praatje’’, aldus Zoetendaal. Zijn zusje zat vroeger op basisschool De Meerpaal, die anderhalf jaar geleden werd gesloten vanwege een teruglopend leerlingenaantal. ,,De eerste keer dat zij hier terug kwam, vond ze vreemd. Er kwamen allemaal herinneringen boven.’’ Mientjes: ,,Die verhalen hoor je van veel mensen.’’

Maximaal tien man
Met hun woonkamers van minstens vijftig vierkante meter hebben de twee het getroffen, beseffen ze. En aan maandlasten zijn ze alles bij elkaar zo’n 250 euro kwijt. Wie zo veel ruimte heeft, zou met het grootste gemak een flink feestje kunnen geven. De buren hoeven zich geen zorgen te maken, verzekert Mientjes. ,,Daar zijn de woningen niet voor bedoeld. Het moet juist geen jeugdhonk worden.’’ Bovendien: contractueel is vastgelegd dat er niet meer dan tien man tegelijk in mag.
Als het aan hen ligt, blijven ze nog even zitten waar ze zitten. Zoetendaal heeft nog anderhalf jaar te gaan van zijn opleiding elektrotechniek in Delft. Mientjes werkt momenteel fulltime als managementtrainee bij McDonald’s in Leiderdorp, maar wil volgend jaar ook de studiebanken weer in. Zoetendaal: ,,Wij hoeven hier voorlopig nog niet weg.’’

Bron; http://www.leidschdagblad.nl/ Door Haniff Harharah

Nieuws

Keurmerk Leegstand Beheer geaccrediteerd
14-06-2019

De Raad voor Accreditatie heeft het Keurmerk Leegstand Beheer (KLB) beoordeeld en heeft op basis hiervan besloten om de normenset en de systematiek van beoordelen van KLB te accrediteren. Dat betekent dat de normenset van KLB en de controle op deze normenset door SKW Certificatie professioneel, onafhankelijk en gedegen zijn. Koos Karssen, als kersverse voorzitter […]

Lees Meer

Tijdelijke transformatie dependance Liemers College Vestersbos.
28-02-2017

Het oude vmbo-schoolgebouw van het Liemers College aan Vestersbos 4 in Zevenaar wordt tijdelijk omgetoverd tot 31 onzelfstandige woningen. De gemeentelijke plannen voor deze transformatie zijn in een vergevorderd stadium. VoorkomLeegstand is de partij die de verandering, de verhuur en het beheer gaat uitvoeren. Reden voor de tijdelijke invulling is onder andere dat het pand […]

Lees Meer

VoorkomLeegstand beheert kasteel Endegeest te Oegstgeest
12-12-2016

Trots zijn wij om te melden dat VoorkomLeegstand dit schitterende kasteel en de bijbehorende oranjerie te Oegstgeest in beheer neemt Het kasteel, waar tot voorkort kantoorwerkzaamheden van GGZ Rivierduinen plaatsvonden, gaat in de verkoop. Om te voorkomen dat het complex leeg komt te staan, met alle risico’s van dien, ging opdrachtgever gemeente Leiden op zoek […]

Lees Meer