Wouter Keuris

"Dit is een plek, waar je rustig kunt zitten, een kopje koffie kunt drinken, even kunt babbelen en waar weinig afleiding is."

“Blij met zo’n plek!”

Hij was eigenlijk al vergeten dat hij anti-kraak zat, toen fotograaf Wouter Keuris hoorde dat hij zijn studio na acht jaar moest verlaten. Wonderbaarlijk snel vond hij een nieuw onderkomen. In een oud schoolgebouw, vlakbij het centrum van Leiden en voor een bedrag dat “nergens over gaat”.

Tot jezelf komen
Als fotograaf is het fijn als een klant zich op zijn of haar gemak voelt. Pas dán krijg je de beste foto’s. Omgeving is daarbij belangrijk. Een portret thuis of op het werk heeft tóch invloed op hoe een persoon zich voelt. Denk aan een baas die meekijkt of het uitzicht op een bureau. Dit is een plek, waar je rustig kunt zitten, een kopje koffie kunt drinken, even kunt babbelen en waar weinig afleiding is.

Meedenken
Toen ik wist dat ik weg moest uit mijn vorige ruimte, schreef ik me in bij beheerders, waaronder VoorkomLeegstand. Ik werd door de laatste meteen uitgenodigd voor een bezichtiging. Ze hadden echt meegedacht in wat voor soort ruimte ik zocht. Ik had hoogte en volume nodig en was meteen enthousiast. Binnen een dag was het geregeld.

Gaatjes boren
VoorkomLeegstand is een kleine organisatie. Het contact is heel persoonlijk. De regels en afspraken met betrekking tot de bruikleenovereenkomst waren duidelijk. Bijvoorbeeld: geen feestjes en niet roken in het pand. Dat is prettig. Tegelijkertijd is er ook veel wél mogelijk. Gaatjes boren, om werkgerelateerd materiaal en sfeerbeelden op te hangen, is voor mij een must en mocht wél. Mits ik er voor zorg dat bij de eindoplevering de ruimte er weer net zo uit ziet als toen ik er in trok. Dit is zeker niet bij alle panden en beheerders het geval.

Doka
Voor mij geldt ook: hoe donkerder de ruimte, hoe beter. Maar ik had geen keuze. Er is veel vraag naar anti-kraak en er is weinig aanbod. Dat was dus wel even wennen met die grote ramen. Als ik het écht donker wil, dan spreek ik later op de avond af. Misschien dat ik de ramen nog afplak. Ook dit is toegestaan, zolang het pand er representatief uit blijft zien.

Flexibele instelling
Anti-kraak moet bij je levensstijl en ook je werk passen. De media houd ik in de gaten met het oog op toekomstplannen. Als ik hier twee keer per week zit, dan is het veel. Ik werk namelijk ook vaak op locatie. En moet ik over een maand de ruimte uit? Dan is het niet meteen het einde van mijn carrière.

www.wouterkeuris.nl

Nieuws

Keurmerk Leegstand Beheer geaccrediteerd
14-06-2019

De Raad voor Accreditatie heeft het Keurmerk Leegstand Beheer (KLB) beoordeeld en heeft op basis hiervan besloten om de normenset en de systematiek van beoordelen van KLB te accrediteren. Dat betekent dat de normenset van KLB en de controle op deze normenset door SKW Certificatie professioneel, onafhankelijk en gedegen zijn. Koos Karssen, als kersverse voorzitter […]

Lees Meer

Tijdelijke transformatie dependance Liemers College Vestersbos.
28-02-2017

Het oude vmbo-schoolgebouw van het Liemers College aan Vestersbos 4 in Zevenaar wordt tijdelijk omgetoverd tot 31 onzelfstandige woningen. De gemeentelijke plannen voor deze transformatie zijn in een vergevorderd stadium. VoorkomLeegstand is de partij die de verandering, de verhuur en het beheer gaat uitvoeren. Reden voor de tijdelijke invulling is onder andere dat het pand […]

Lees Meer

VoorkomLeegstand beheert kasteel Endegeest te Oegstgeest
12-12-2016

Trots zijn wij om te melden dat VoorkomLeegstand dit schitterende kasteel en de bijbehorende oranjerie te Oegstgeest in beheer neemt Het kasteel, waar tot voorkort kantoorwerkzaamheden van GGZ Rivierduinen plaatsvonden, gaat in de verkoop. Om te voorkomen dat het complex leeg komt te staan, met alle risico’s van dien, ging opdrachtgever gemeente Leiden op zoek […]

Lees Meer